Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Να πάμε εκεί που ανήκουμε. Η Πάργα στην Θεσπρωτία!


Το Νοέμβριο του 1936 όταν ο νομοθέτης αποφάσισε την ίδρυση -συσταση του Νομού Θεσπρωτίας, στο νομό υπάγονταν και η Πάργα και τα Δ.Δ. Ανθούσας , Αγιάς , Λιβαδαριόυ και Αγίας Κυριακής.

Όμως και τότε, τα πάντα υπήγοντο στο νόμο της (πολιτικής) Ζούγκλας, όπου κυριαρχεί ο δυνατός.
Έτσι ο τότε πολιτικά και όχι μόνο ισχυρός άνδρας, Υπουργός στρατιωτικών Θεόδωρος Χαβίνης, προκειμένου να σταθεροποιήσει την πολιτική του δύναμη, εξανάγκασε την τότε Κυβέρνηση να προβεί στο ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ατόπημα, να αποσπάσει διοικητικά τα χωριά αυτά από το νομό Θεσπρωτίας και να τα εντάξει στο νομό Πρεβέζης.

Πολλές φορές από τότε οι κάτοικοι του δήμου Πάργας κάνανε προσπάθειες επανένταξης του Δήμου μας στο νομό Θεσπρωτίας. Επιμένουν για την ηθική αποκατάστασή τους, που δεν είναι άλλη από την έστω και τυπική επανένταξή τους.

Γνωρίζεται ασφαλώς ότι η Θεσπρωτία έχει τις βαθύτερες ελληνικές ρίζες και τις αρχαιότερες ιστορικές καταβολές. Είναι γνωστή η προσφορά της στην διαδρομή του ελληνισμού. Ως χώρος και χρόνος μας παραπέμπει κατ’ ευθείαν στην αρχαία Ελλάδα, στους Σελλούς, τους Περραιβούς , τους Γραικούς και τους πρώτους Έλληνες.
Ο χώρος αυτός, χώρος ενιαίος και αδιαίρετος με την Πάργα και την περιοχή της, ως γεωγραφική έκταση , ως ιστορία , ως πολιτισμός και κοινωνική σύνθεση.

Ο Αγώνας μας μόλις ΑΡΧΙΣΕ. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε αυτό που επιθυμεί ο κάθε Παργινός. Αποκατάσταση εδώ και τώρα. Η Πάργα ανήκει στην Θεσπρωτία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου