Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ενοικίαση ταινιών με Facebook Credits: H πρώτη ταινία

Χρήστες του Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν την ταινία Batman: The Dark Knight απευθείας από το σάιτ πληρώνοντας με Credit, το εικονικό νόμισμα του δημοφιλούς σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανακοίνωσαν Facebook και Warner Brothers.

Αν και πρόκειται φανερά για ένα τεστ, η είδηση αφορά πολλά περισσότερα από την ενοικίαση ταινιών μέσω Διαδικτύου, το Apple iTunes και το Netflix. Πάντως, ήδη οι επενδυτές της δεύτερης, δημοφιλούς διαδικτυακής υπηρεσίας ενοικίασης ταινιών στις ΗΠΑ, αντέδρασαν με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να μειωθεί κατά 5%.

Το θέμα αφορά στην προώθηση του νομίσματος του Facebook, των λεγόμενων Facebook Credit που υιοθέτησε το Facebook προ διετίας για να εξυπηρετήσει την αγορά παιχνιδιών που παίζονται στο σάιτ (αγορά εικονικών αγαθών στο παιχνίδι). Το Facebook κρατά το 30% από όλες τις συναλλαγές και έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του να διευρύνει την χρήση του δικού του μηχανισμού πληρωμών, ανταγωνιζόμενο την PayPal. Μάλιστα το 2010 άρχισαν να πωλούνται προπληρωμένες κάρτες Facebook σε αλυσίδες καταστημάτων στις ΗΠΑ, όπως Wal-Mart, Target και Best Buy.

H ταινία της Warner πάντως κοστίζει 30 Credits, ποσό που ισοδυναμεί με 3 δολάρια ΗΠΑ και αφορά στη δυνατότητα αναπαραγωγής της ταινίας για τις επόμενες 48 ώρες (χωρίς περιορισμό στα replay). H αναπαραγωγή της ταινίας με τεχνολογία ροής (streaming) γίνεται με μια εφαρμογή του Facebook, κάνοντας ένα κλικ στo «Watch». Η Warner δεν ανακοίνωση την τιμή πώλησης της ταινίας μέσω Facebook.

Η Warner δήλωσε ότι ενδέχεται να διαθέσει και άλλες ταινίες μέσω Facebook. Η πρώτη πάντως επιλογή φαίνεται ότι βασίστηκε στο γεγονός ότι ήδη η σελίδα της στο Facebook αριθμεί 4 εκατομμύρια fan.

Εκτός όμως από αυτό το πείραμα, η Warner εξετάζει τα νερά και αλλού: μέσω των iPad app. Το στούντιο διαθέτει App editions δύο ταινιών (The Dark Knight, Inception). Αντί να παρέχει πρόσβαση μέσω του iTunes, οι ενδιαφερόμενοι κατεβάζουν μια δωρεάν app και μέσα από αυτή αγοράζουν ταινίες για απεριόριστο streaming. Εδώ, φαίνεται ότι αξιοποιείται αυτή η οδός ώστε να ενοικιάζονται οι ταινίες σε χώρες όπου δεν είναι διαθέσιμο ένα video store στο iTunes (όπως στην Κίνα και στη Ρωσία).



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου