Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Απεβίωσε ο πρωτοπόρος παιδαγωγός και εκδότης Χάρης Πάτσης.


Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης. Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία. Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη. Το 1990 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, όπως και το 1967 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, πλήν όμως την σίγουρη τότε εκλογή του, καθόσον υπήρξε προσωπικός φίλος του Γέρου της Δημοκρατίας, διέκοψε η ανατροπή του Δημοκρατικού πολιτεύματος από τη χούντα των συνταγματαρχών. Ο Χάρης Πάτσης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πρωτοπόρος παιδαγωγός, με πλούσιο συγγραφικό έργο και προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Παράλληλα μπορεί να καταταχθεί και στο Πάνθεον των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών για την μεγάλη προσφορά σε βιβλία και στο απόμακρο χωριό της χώρας μας.

Αιωνία του η μνήμη.

Άρθρο : Κώστας Κωνής.
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

6 σχόλια:

  1. Βαγγέλης Παπαχρήστος (β. Πρεβέζης)5 Νοεμβρίου 2010 στις 12:16 μ.μ.

    Ο Χάρης Πάτσης μας πήρε από το χέρι από την εποχή που η πατρίδα μας ήταν στην έρημο, σε άνυδρη γη. Από τα χρόνια που ο τόπος μας, σημαδεμένος με ουλές ακόμη μισάνοιχτες, τρέκλιζε και πάσχιζε να σταθεί στα πόδια του. Από τότε που το όνειρο δύσκολα και δειλά τολμούσε να δηλώσει την παρουσία του. Μας πήρε από το χέρι, λέγοντάς μας πως μέσα από τη γνώση και τη μόρφωση, την παιδεία και την εκπαίδευση, τα γράμματα όπως λέει ο λαός μας, θα μπορούσαμε να πάμε μπροστά. Το έργο του μπήκε σε κάθε σπίτι. Όχι μουσαφίρης μιας μέρας αλλά δάσκαλος προσωπικός της φτωχολογιάς που προσπαθούσε για μάθηση και γνώση, που προσπαθούσε για προκοπή. Οι σελίδες του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ έφερναν τις δαχτυλιές του συνολικού μόχθου. Τα ιδιόρρυθμα δαχτυλικά αποτυπώματα αναγνώρισης της μείζονος προσπάθειας χιλιάδων παιδιών της Ελλάδας να μάθουν γράμματα, να προοδέψουν και να κτίσουν τη ζωή τους. Εμείς είχαμε και έχουμε τη τιμή να περηφανευόμαστε καθώς ήταν από το τόπο μας, τη μικρή ιδιαίτερη πατρίδα μας. Να περηφανευόμαστε διακριτικά και με σεμνότητα, όπως εκείνος δίδαξε με τη ζωή του και το έργο του μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα αποδεχθούμε τη κληρονομιά αυτής της τιμής και θα τον τιμάμε στη συλλογική αλλά και την ατομική μνήμη του καθένα μας. Ο Χάρης Πάτσης έχει περάσει στα συναξάρια των πνευματικών ανθρώπων. Και θα τον βρίσκουμε εκεί, αρωγό, στις δύσκολες ώρες, όπως τον βρίσκαμε πάντα. Καλό του ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ5 Νοεμβρίου 2010 στις 12:22 μ.μ.

    Πλήρης ημερών, και υπερπλήρης πνευματικής δράσης και προσφοράς, αποχώρησε από τη ζωή ο διακεκριμένος Ηπειρώτης, εκδότης, συγγραφέας και παιδαγωγός Χάρης Πάτσης.
    Η ενεργός του παρουσία και δράση, μετρημένη με συμβατικούς όρους, φτάνει τα ενενήντα εφτά χρόνια. Σχεδόν έναν αιώνα.
    Η παρουσία, όμως, η δράση και η προσφορά του Χάρη Πάτση, δεν μπορεί να μετρηθεί με συμβατικούς όρους.
    Γιατί το παιδαγωγικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο, που δημιούργησε, δεν μπορεί να χωρέσει στα στενά όρια του ενός αιώνα.
    Γιατί, η ανυπολόγιστης ηθικής και επιστημονικής αξίας, παιδαγωγική, πνευματική και πολιτιστική παραγωγή, που μας κληροδότησε, δεν μπορεί να υπολογιστεί με τα καθιερωμένα μέτρα και σταθμά.
    Πληθωρικός, χαλκέντερος, ασύμβατος δημιουργός, ο Χάρης Πάτσης, για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, αφιέρωσε την ύπαρξή του, την επίγεια ζωή του, στην υπηρεσία της Παιδείας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού.
    Περισσότερα από εβδομήντα χρόνια της ζωής του, διέθεσε εργαζόμενος για την πρόοδο των Ελλήνων συμπατριωτών του, για την αναβάθμιση της παιδείας του Έθνους, για τον πνευματικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της Ελληνικής κοινωνίας.
    Ακόμα και ο πανδαμάτωρ Χρόνος υποκλίθηκε, μπροστά στην ακάματη δραστηριότητα του αείμνηστου Χάρη και του δάνεισε ικανό χρόνο, πλήρη πνευματικής διαύγειας, για να ολοκληρώσει τους πνευματικούς του στόχους και να τηρήσει το ιδιότυπο εθνικό του Συμβόλαιο.
    Στην οικογένειά του, ευχόμαστε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

    Γιώργος Βασιλείου,
    "Ήπειρος Άπειρος Χώρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Χάρης Πάτσης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες πνευματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Σε εποχές όπου η αναζήτηση για Γνώση, η δίψα για Γράμματα ξεχείλιζε μέσα μας, σε εποχές όπου βασίλευε η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός, ο Χάρης Πάτσης, με τα έργα του, άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα για τις πρώτες σχολικές τάξεις και άλλα για το πανεπιστήμιο, συνέβαλε καθοριστικά στη μόρφωσή μας. Στις εποχές που εμείς, οι μετεμφυλιακοί Έλληνες παλεύαμε για να ξεκολλήσουμε από τα χωράφια με όπλο μας την Παιδεία και τη Γνώση, σε καιρούς που δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν υπήρχαν πολλά σχολεία, δεν υπήρχαν φροντιστήρια, δεν υπήρχαν οι ανέσεις του σήμερα, οι σελίδες των βιβλίων του Χάρη Πάτση, μας έφερναν πιο κοντά τις επιστήμες, μας έδιναν πολύτιμα εφόδια πληροφορίας για τον Κόσμο, μας έκαναν να αγαπήσουμε τη Γλώσσα του τόπου μας, μα πάνω από όλα μας έδιναν ελπίδα και όραμα για να προκόψουμε στη ζωή, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο Χάρης Πάτσης, για εμένα, φαντάζει σαν μια πατρική μορφή, σαν ένα οικείο πρόσωπο που με το έργο του με συνόδευσε από τη νεαρή μου ηλικία. Για εμένα, ο Χάρης Πάτσης, θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα να με συνοδεύει μέσα από τις σελίδες των αθάνατων του έργων. Χαίρομαι που ο τόπος μας γεννά κατά καιρούς ανάλογες προσωπικότητες. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα, αποτελούν ανάχωμα στη μιζέρια και στην κατήφια που εντέχνως καλλιεργούνται αυτόν τον καιρό από κάποιους. Ας μή ξεχνάμε πως ένας λαός μορφωμένος δεν έχει να φοβάται τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τίμησε τα Γράμματα, τίμησε τον Ελληνικό Πνευματικό Πολιτισμό. Μεγάλη φυσιογνωμία, αξεπέραστος παιδαγωγός - εκδότης - συγγραφέας. Θα τον θυμόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικά, θεωρώ τον Χάρη Πάτση μια από τις μεγαλύτερες μορφές των Γραμμάτων της σύγχρονης Ελλάδας. Όμως, ας αφήσουμε καλύτερα για τον ίδιο να μιλήσει το έργο του, το τόσο μεγάλο, που θα μείνει άσβεστο στο χρόνο. Είναι πια κομμάτι της Ιστορίας και συνεπώς αθάνατο όπως θα μείνει άλλωστε και αυτός στη μνήμη μας. Καλό ταξίδι αγαπητέ εκπρόσωπε των Γραμμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρης Μπαλοδήμος14 Νοεμβρίου 2010 στις 11:08 μ.μ.

    Σπάνια βρίσκει κανείς αφορμή να μιλήσει στην εποχή μας με σεβασμό και εκτίμηση για έναν άνθρωπο. Αν όμως πρέπει να μιλήσουμε έτσι για κάποιους ολίγους ξεχωριστούς, τότε σίγουρα ανάμεσά τους θα ήταν ο Ηπειρώτης παιδαγωγός-συγγραφέας-εκδότης Χάρης Πάτσης. Μια μορφή που σφράγισε τα Ελληνικά Γράμματα του 20ου αιώνα με την τεράστια προσφορά του, προσφορά που δεν χωράει σε περιγραφή εντός ολίγων αράδων. Ας θυμόμαστε αυτόν το σπουδαίο εκπρόσωπο της Παιδείας και ας διδαχτούμε κάτι από τη δημιουργική του πορεία στη ζωή. Σε μια εποχή γενικής απαξίας, αξίζει να έχουμε τέτοια αξιόλογα παραδείγματα προς μίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή